Sorumlu geçti ne demek lise 2024 ?

Aksay

Global Mod
Global Mod
“Sorumlu Geçti” Ne Demek? Lise 2024 Anlamı ve Tartışmalar

Merhaba! Bugün, liselerde sıkça karşılaşılan ama pek çok kişinin tam olarak ne anlama geldiğini anlamadığı bir terimi, “sorumlu geçti”yi ele alacağız. Bu terimi ilk duyduğumda, çoğu arkadaşım gibi ben de ne demek olduğunu hemen kavrayamamıştım. Hemen notumu almak istedim, ama öğretmenin açıklaması yetersizdi. “Sorumlu geçmek” aslında ne anlama geliyor? Öğrenciler için bu durum nasıl yorumlanabilir ve sistem üzerinde nasıl bir etkisi vardır? Bu yazıda, “sorumlu geçti” kavramını, anlamını, nasıl kullanıldığını ve bunun öğrenci yaşamı ve eğitim sistemi üzerindeki yansımalarını tartışacağım.

Sorumlu Geçti: Tanım ve Anlamı

Öncelikle “sorumlu geçti” ifadesi, Türk eğitim sistemine özgü bir uygulamadır ve genellikle lise öğrencilerinin yıl sonunda aldıkları puanlar ve başarısız oldukları dersler ile ilişkilidir. Bir öğrenci, belirli derslerde başarısız olmuşsa ve bu derslerin yıl sonunda ortalaması belirli bir eşiğin altına düşmüşse, bu öğrenciye “sorumlu geçme” hakkı tanınır.

“Sorumlu geçme” durumu, öğrencinin başarısız olduğu dersin tekrarını yapmasına gerek kalmadan, ancak o dersten düşük bir not alarak, bir sonraki döneme geçebilmesini sağlar. Ancak, bu öğrencinin başarısız olduğu dersin “sorumluluk” anlamına geldiği ve tekrar yapılması gerektiği durumu da beraberinde getirir. Diğer bir deyişle, öğrenci geçer ancak başarısızlık devam eder, bu da öğrencinin gelecekteki akademik yaşamını etkileyebilir.

Sorumlu Geçmek: Bir Çözüm mü, Yoksa Kaçış mı?

Bana göre, “sorumlu geçmek” eğitimin ikili bir yönünü ortaya çıkarıyor. Bir taraftan, öğrencilerin yıl içinde karşılaştığı ders zorlukları veya kişisel sorunlar gibi durumlar göz önünde bulundurulduğunda, sistemin onlara bir şans daha tanıması oldukça insancıl bir yaklaşım gibi görünebilir. Ancak, bu uygulamanın başka açılardan eleştirilmesi gerektiğini düşünüyorum.

Erkeklerin, genellikle daha stratejik ve çözüm odaklı bir bakış açısıyla bu durumu değerlendirdiğini gözlemliyorum. Birçok erkek öğrenci için, “sorumlu geçmek” bir çözüm yolu, “belki bu şekilde sınıfı geçebilirim” şeklinde düşünülüyor. Oysa bu, sadece geçici bir rahatlama sağlıyor. Uzun vadede, öğrencinin ilerleyen yıllarda bu eksik derslerle karşılaşması, birikmiş sorunları daha da büyütebilir.

Kadınlar ise genellikle daha empatik ve ilişkisel bir bakış açısına sahip olabiliyorlar. Yani, “sorumlu geçmek” durumunda olan öğrencinin daha fazla destek alması gerektiği, eğitmenlerin ve okul yönetiminin öğrenciyi yalnız bırakmaması gerektiği konusunda yoğun bir duygu ve düşünceye sahip olabiliyorlar. Ancak, bu bakış açısı da sistemin gerçekliğiyle karşılaştırıldığında bir noktada yetersiz kalabilir. Çünkü tüm öğrenciler için aynı seviyede bireysel yardım sağlanması pek de mümkün olmayabiliyor.

Sorumlu Geçmenin Eğitim Sistemi Üzerindeki Etkisi

Türk eğitim sisteminde “sorumlu geçmek”, aslında bir tür geçici rahatlama sunan ama kalıcı bir çözüm getirmeyen bir mekanizma olarak karşımıza çıkıyor. Sorumlu geçiş, öğrencinin dersin temel içeriğini öğrenmesini zorlaştırabilir. Bu da uzun vadede, özellikle üniversiteye geçişte, daha büyük sıkıntılara yol açabilir. Öğrenci, dersin temel bilgilerini öğrenmemiş olsa da geçer not alarak bir üst sınıfa geçmekte, ancak bu boşluklar ileride daha büyük bir problem haline gelebilir.

Öte yandan, bu uygulama bazen eğitim sistemine olan güveni de zedeleyebilir. Çünkü başarıyı yalnızca puan bazında değerlendirmek, öğrencinin gerçek öğrenme kapasitesini göz ardı etmek anlamına gelebilir. "Sorumlu geçmek" bir tür ödül gibi algılanabilir, ancak bu ödülün ne kadar etkili olduğunu sorgulamak gerekir.

Sorumlu Geçişin Psikolojik Etkileri ve Toplumsal Yansımaları

Sorumlu geçiş, öğrencinin psikolojisi üzerinde önemli etkiler bırakabilir. Başarısızlık hissiyle sınıfı geçmiş olmak, öğrencinin özgüvenini olumsuz etkileyebilir. Yetersiz notlar ve başarısızlıkla yüzleşmek, öğrencinin gelecekteki derslerine olan ilgisini kaybetmesine yol açabilir. Kısa vadede öğrenci geçer not almış olsa da, uzun vadede bu durum moral bozukluğuna neden olabilir.

Ayrıca, “sorumlu geçmek” uygulamasının toplumsal yansımaları da önemli. Birçok öğrenci, toplumda başarı ve başarısızlık arasındaki çizgiyi pek net bir şekilde ayırt edemeyebilir. Sorumlu geçiş, özellikle ailelerin bu durumu görmezden gelmesine neden olabilir. Bir öğrenci "geçmiş" olsa da, öğretmenler ve okul yönetimi, gerçekten öğrenciyi ne kadar iyi değerlendirdiklerini gözden geçirmelidir. Aksi takdirde, sadece sınavı geçmek için bir yol seçen öğrenciler gelecekte zorlanabilir.

Sorumlu Geçmek: Güçlü ve Zayıf Yönler

Güçlü Yönler:

- Öğrencilere, geçici başarısızlıkların ve stresli durumların üzerinden gelmeleri için ek bir şans tanır.

- Bu uygulama, öğrencilerin kişisel sorunlarını ve akademik zorlanmalarını aşmalarına olanak verir.

- Çoğu öğrenci için, "sorumlu geçmek" sınıf geçme stresini azaltan bir araç olabilir.

Zayıf Yönler:

- Öğrencilerin uzun vadede başarısız oldukları derslerin eksikliklerini telafi etmeleri zorlaşır.

- Başarı ve öğrenme yerine sadece puan odaklı bir geçiş imkanı sunar, bu da öğrenmenin gerçek amacını gölgeler.

- Sorumlu geçmek, öğrencilerin özgüvenini olumsuz etkileyebilir ve başarısızlık algılarını derinleştirebilir.

Sonuç: Sorumlu Geçişin Geleceği ve Potansiyel Değişiklikler

Sonuç olarak, “sorumlu geçti” uygulaması Türk eğitim sisteminin bir parçası olarak hâlâ geçerli olsa da, bu uygulamanın ne kadar etkili olduğu konusunda soru işaretleri var. Öğrencilerin sadece sınav geçme zorunluluğuna dayalı bir sistemde eğitim almaları, onların uzun vadeli başarılarını engelleyebilir. Bence, daha kapsamlı ve uzun vadeli bir değerlendirme sistemi, hem öğrencilerin hem de eğitim sisteminin faydasına olacaktır.

Peki, sizce “sorumlu geçmek” eğitimin bir çözümü mü, yoksa kısa vadeli bir kaçış mı? Bu uygulama, öğrencilerin gelişimini engelliyor mu, yoksa onları desteklemek için bir fırsat mı sağlıyor?